Прем’єра до ювілею театру. Кропивницькі актори та режисер з Херсона готують спільну виставу - Суспільне | Новини

Прем’єра до ювілею театру. Кропивницькі актори та режисер з Херсона готують спільну виставу - Суспільне | Новини

До 140-річчя створення кропивницького театру імені Марка Кропивницького його актори і режисер із Херсона Сергій Павлюк готують прем’єрний показ вистави "Бондарівна" за п’єсою Івана Карпенка-Карого, написаною 1884 року. Суспільне питало про інтерпретацію на сучасний лад та підготовку до спектаклю.

У виставі звучить етнічна музика сучасних українських фолькгуртів, зокрема, "Фолькнери" і "ДахаБраха".

Під час репетиції перед показом вистави у театрі пролунало сповіщення про початок повітряної тривоги, репетицію продовжили на вулиці.

Афіша та репетиція вистави на подвір'ї біля театру. Суспільне Кропивницький

Афіша та репетиція вистави на подвір'ї біля театру. Суспільне Кропивницький

Головний режисер-постановник вистави Сергій Павлюк працює в Херсонському театрі імені Куліша. Поки місто тимчасово окуповане, ставить вистави у театрах інших міст України. Розповів, що вистава, яку готують – дебютна. Інформації про те, що "Бондарівну" ставили у якомусь із українських театрів, не знайшов: "Сюжетна лінія дуже жорстка і дуже, на жаль, актуальна. Молода красива вільна українка стає об’єктом зазіхань на її цноту від нехороших панів – на цьому все базується. Її намагаються викрасти, зґвалтувати і, на жаль, у п’єсі – а вона відверто страшна, і ми змінили поляків на москалів – її викрадають, намагаються зґвалтувати. У самій п’єсі вона гине, наш персонаж залишається живою. Завдяки ЗСУ, ми маємо можливість робити кожен своє, кожен на своєму фронті".

Актор театру Ілля Литвиненко вперше за десятирічну кар’єру виконує роль негативного персонажа. У цій виставі він – росіянин, староста села, який хоче знечестити головну героїню Тетяну. За сценарієм, наприкінці вистави його вбивають: "Це про те, що люди, які зневажають інших, мають відповідати за свої вчинки сповна. Я хочу показати наймерзенніші відтінки нації, яка зараз з нами воює".

26-річна Елізабет Давідян виконує головну роль у виставі – козачки Тетяни. Це її перша роль у театрі, а відтак хвилююча, сказала дівчина. Повноцінно готуватись до прем’єри заважають повітряні тривоги: "Ми виходили на подвір’я, залазили на дерево і працювали. Тому що час йде, виставу потрібно ставити. Місяць над нею працюємо – як на мене, це мало, до того ж у мене мало досвіду".

Прем’єрний показ вистави запланували на 27 жовтня.

Павло ІвановАнна Добрань | Національна суспільна телерадіокомпанія України

Дата публікації: 26.10.2022