Колиска театру: на Хуторі Надія з’явився новий музейний простір - Гречка

Колиска театру: на Хуторі Надія з’явився новий музейний простір - Гречка

Сьогодні, 14 травня, з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв, на Хуторі Надія відкрили новий музейно-театральний простір та провели низку заходів.

Як повідомив у коментарі “Гречці” директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко, новий простір зможуть використовувати для проведення заходів та розміщення виставок про український театр.

“Це новий крок для розвитку заповідника-музею, адже цей об’єкт дійсно вартий уваги й того, щоб ми пишалися ним і розповідали про нього в Україні та в усьому світі”, – зазначив Борис Шевченко.

Раніше приміщення використовували для музею хореографії.

“Наразі тут можна працювати, навчитися і дізнатися про Україну та новий Український театр, адже саме тут він починався. Саме тут збиралися театрали, говорили, жили на цій землі і народжували ту Україну, якою ми сьогодні можемо пишатися”, – розповіла директорка департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко.

В рамках заходу також презентували туристичне видання “Тобілевичі” та туристичний путівник, створений Андрієм Домаранським.

Окрім того, актори Театру Корифеїв підготували уривки з п’єс Івана Тобілевича: “Наймичка” та “Бондарівна”.

Уривок з вистави

Уривок з вистави "Бондарівна"

Уривок з вистави

Уривок з вистави "Бондарівна"

Уривок з вистави

Уривок з вистави "Бондарівна"

Заповідник-музей Івана Тобілевича (Хутір Надія)

Хутр Надія – державний заповідник-музей І. К. Карпенка-Карого. Як і музейно-природний заповідник «Тобілевичі» є філією Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Хутір створений на території садиби, заснованої у 1871 році класиком української літератури, видатним драматургом і театральним діячем Іваном Карповичем Тобілевичем на землі, що дісталася у спадщину його дружині, Надії Карлівні Тарковській. У пам’ять про неї хутір названо її ім’ям.

Саме на хуторі Іван Тобілевич написав 11 п’єс із 18, що нині складають його доробок. Зокрема, це п’єси “Сто тисяч”, “Сава Чалий”, “Хазяїн” тощо.

Музей-заповідник включено до переліку об’єктів культурної спадщини національного значення як пам’ятку історії та садово-паркового мистецтва.

Автор: Діана Коваленко | Інформаційний портал Кіровоградщини - Гречка

Дата публікації: 14.05.2024