"Ходити на вистави стало престижно. Збираємо аншлаги" – директор кропивницького театру - Суспільне | Новини

У Кіровоградському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького аншлаги. Усім охочим бракує квитків. Фізично додати кількість вистав колектив не може. Про це розповів директор і художній керівник театру імені Марка Кропивницького В’ячеслав Вандрашек. За його словами, кропивничани підписали меморандум з миколаївським театром і готують спільний проєкт з херсонським театром.

Про те, які інші плани має, В’ячеслав Вандрашек розповів в етері Українського радіо Кропивницького.

27 березня – Міжнародний день театру. У Кіровоградському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького 160 працівників. Серед них 41 – актор.

Кропивничани були в Миколаєві на гастролях 22 березня, говорить В’ячеслав Вандрашек. Повезли виставу "Вільні метелики" і отримали за неї овацію. Прем’єра відбулася в Миколаївському академічному художньому драматичному театрі. Це вистава про незрячого хлопця. Перед тим, як обрати цю п’єсу, перечитали 40 творів, говорить керівник театру.

"Я вважаю, що наш актор справився з роллю. Грати незрячого – дуже важко. Актор дві години дивився в одну точку і при цьому виконував різні дії – наливав каву, танцював. Глядачі дуже багато приємних слів наговорили й акторам".

Зі слів В’ячеслава Вандрашека, вистава йшла "сцена на сцені". "Цей формат у Миколаєві обрали на час військових дій. Для нас це було несподіване рішення. Глядачі сидять просто на сцені. Актори грають внизу. Такі вистави складніші. Ви бачите актора і його емоції зблизька".

Вистава

Вистава "Вільні метелики" у Миколаєві. Фото: театр імені Кропивницького

У миколаївський театр під час війни були прильоти від російської армії, каже В’ячеслав Вандрашек. "Наші актори були вражені. Напроти театру у будинках вибиті вікна. Вони всі в фанері. Обшивка-утеплювач на самому театрі пошкоджена повністю. Там є сховище. Вони й вистави там грають під час тривоги".

З миколаївським театром підписали меморандум про співпрацю. Це означає спільні проєкти й обмінні гастролі. Також відвідали у Миколаєві ще один тамтешній театр – національний. Туди 22 квітня повезуть дві вистави – "Моїй мамі сто років" й "Ціна життя".

Будівля театру у Миколаєві після обстрілів російською армією. Фото: театр імені Кропивницького

Будівля театру у Миколаєві після обстрілів російською армією. Фото: театр імені Кропивницького

Кропивничани готують спільний проєкт і з херсонцями. "Це постановка про Василя Стуса "Заборонений". Вона для малої сцени. Двоє акторів будуть з Кропивницького і троє — з Херсону. Прем’єра буде на базі кропивницького театру".

В’ячеслав Вандрашек каже: херсонський театр оживає після окупації. "Вони ставлять вистави. До Дня театру приготували святкову програму. На фасаді з’явився прапор України. Навіть відновили рекламні конструкції перед театром".

8 квітня херсонці мають привезти постановку "Юда" в Кропивницький, говорить директор. Також, з його слів, хоче домовитися про обмінні гастролі й з черкаським театром.

"Це потужний театр. Він теж після ремонту і відрізняється від нашого за проєктом. Там багато скла. Звук і світло чудові. 7 квітня черкаський театр приїде до нас на нашу програму "Україна понад усе". Ми цю програму робили на 24 лютого. Глядачі про неї дуже запитують, і ми її вирішили повторити".

В’ячеслав Вандрашек говорить: кропивницький театр збирає аншлаги в інших містах і самому Кропивницькому. "У нас зараз навіть місця за колоною мають попит. Ходити в театр стало престижно. Я бачу, як акторам подобається, коли на четвертому поверсі, де ніхто ніколи не сидів, просто не має місць. Бокові місця також продані. Буває, що люди встають з цих місць і, щоб усе роздивитися, стають у проході. У нас також оживає мала сцена, і це прекрасно. Я завжди хотів, щоб вона запрацювала. 22 березня ми грали "Вільні метелики" в Миколаєві, 23 – у Кропивницькому. І ми мали аншлаг".

Збільшити кількість вистав не можуть, каже В’ячеслав Вандрашек. "Ми взяли дуже високий темп і зараз всі зморені. Люди працювали місяць без вихідних для того, щоб у нас з’явилася "Ханума". Там два повноцінні склади й складна декорація. Купол цирку на своїй сцені не кожен театр зробить".

Прем'єра спектаклю

Прем'єра спектаклю "Ханума". Фото: театр імені Кропивницького

Коли замислилися над ідеєю використання купола, виявили, що його шити складно й дорого, каже директор кропивницького театру. "Нас врятувало СІЗО. Ми їм відвезли тканини й нитки. Люди через добу готові були приїхати й приміряти. Якби не вони, ми б могли не встигнути. Ми домовилися з ними про співпрацю стосовно виготовлення реквізиту й декорацій".

Театр відчуває брак кадрів через війну. Працівники кропивницького й інших театрів служать у війську. Також кропивницький театр шукає головного режисера.

"Головний режисер так само важливий, як директор і художній керівник, – говорить В’ячеслав Вандрашек. – Він має формувати політику і працювати з акторами. У нашому театрі зараз це дуже складний процес. Наприклад, потрібно перечитати купу матеріалу, вибрати постановку, домовитися з автором, якщо він живий, або зі спадкоємцями автора. Я маю пропозиції від режисерів, але не хочу квапитися".

У театрі імені Кропивницького зараз починають готуватися до фестивалю театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти". В’ячеслав Вандрашек каже: мав зустрічі з директором київського Театру на Подолі Богданом Бенюком й директоркою Театру на лівому березі Олесею Жураківською. Також домовився про співпрацю з Національною оперою і театром імені Івана Франка.

"Я дуже хочу, щоб цей фестиваль був потужний. Ми вирішили, що на великій сцені будуть головні театри нашої держави зі Львова й Києва. На малій сцені – донецький, луганський, херсонський, миколаївський, маріупольський театри – тобто ті, які або були в окупації або й далі залишаються. Мене багато запитують в соцмережах щодо "Вересневих самоцвітів". Які точно будуть театри, я ще не можу сказати, бо тривають перемовини".

Вікторія Волошаненко - Національна суспільна телерадіокомпанія України

Дата публікації: 27.03.2023